Nsette Foudation Nederland  

Zorg voor elkaar   

Nsette Foundation Nederland is betrokken bij verschillende projecten in Oeganda.  

Deze projecten bevinden zich verspreid door het land. Het gaat om kleinschalige projecten met een grote impact. Niet alleen een familie wordt geholpen maar ook lift de gemeenschap mee.  Door persoonlijke verbindingen met de uitvoerders van een project, maar ook het onderlinge contact hebben projecten grotere kans van slagen. 


Project "The lovelyones of Rweihamba". 

In  Rweihamba  op een half uur rijden van Fort Portal in het westen van Oeganda, wonen "the Lovelyones". Vijf kinderen zijn  hun ouders zijn verloren. Micheal en zijn familie hebben hun kleine huis beschikbaar gesteld om de kinderen op te vangen. De jongste Christiana kwam bij hen wonen toen zij slechts 3 maanden oud was. Inmiddels is zij op gegroeid tot een nieuwsgierige kleuter van 3. Om voor de kinderen te zorgen is er natuurlijk geld nodig. De verkoop van bananen en vanille levert nauwelijks genoeg op, om elke dag een goede maaltijd te nuttigen. Laat staan dat er geld is voor school. De afgelopen jaren hebben we een paar kleine projecten gedaan en dit dekte net genoeg om de school te betalen maar geld voor een rapport zat er dit jaar niet in. Tijd voor actie dus. Project "Kip en Ei"

Het realiseren van een kippenboerderij zou met de verkoop van eieren een deel van de schoolkosten moeten opleveren. Met de  verkoop van eieren op de lokale markten in de omgeving. Maar ook hier geld een goed begin is het halve werk. Wat is er nodig?  Een goed afsluitbaar kippenhok met een buiten ren maar natuurlijk ook kippen en kippenvoer. Om te kunnen starten met de kippenboerderij hebben we een start kapitaal nodig van €500,=. Hiervoor kunnen we 20 kippen kopen, een goed nachthok bouwen, een buiten ren en hebben de eerste 6 maanden voer. 

Wilt u meer informatie over of bijdragen aan het project "Kip en Ei"  stuur dan een mail naar info@nsettefoundationnederland.com ovv "Micheal".  
PC010058
PC010058
P3020448
P3020448
P3051930
P3051930
IMG_20221220_152925_HDR
IMG_20221220_152925_HDR

 


Project "Dolende Kinderen in Kampala"


De dolende kinderen van Kampala is het project van Daniël. Tijdens zijn werk in de stad ziet Daniël veel kinderen in de straat.  Deze kinderen zijn om verschillende redenen weg van huis. Huiselijk geweld en armoede zijn de meest voorkomende redenen waarom kinderen opzoek gaan naar geluk in de stad.  In de straten van Kampala hopen zij eten te vinden en een  veilige plek om te slapen.  Vaak worden  deze kinderen slachtoffer van criminele bendes en geweld. 

Daniël heeft een plan gemaakt om deze kinderen te helpen. Hij is begonnen door hen op zondag een maaltijd te bieden.  Maar er is meer nodig is dan een maaltijd in de week. Daniël zou hen graag  een thuis te bieden weg van huis. Om deze kinderen te beschermen en een perspectief te bieden is een  huis  huren een eerste stap, zodat zij in de nacht niet meer in de straten slapen. Maar er is natuurlijk meer nodig, ook het huis zal ingericht moeten worden. En er zijn spullen nodig om maaltijden te verzorgen. Maar ook hebben de kinderen kleding nodig. Meestal hebben zij alleen de kleding die zij dragen. 

Het huis moet een plek zijn waar de kinderen steun ervaren,  zich veilig voelen, kunnen leren en kunnen ontwikkelen.

Wilt u meer informatie over het project "de Dolende Kinderen in Kampala" stuur dan een mail naar info@ nsettefoundationnederland.com ovv: "Daniël".


IMG-20231023-WA0044
IMG-20231023-WA0044
Screenshot_2023-10-21-22-20-50-84_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7
Screenshot_2023-10-21-22-20-50-84_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7


Project "Zifra's shop"

In Iganga ligt de thuisbasis van Nsette Foundation.  Dit grote dorp ligt op een uur rijden van Jinja richting de grens met Kenia.  Dit dorp heeft een grote gemeenschapszin. Er wordt naar elkaar omgekeken en daar waar het kan voor elkaar gezorgd. In dit dorp wonen veel alleenstaande vrouwen die de zorg dragen voor hun kinderen of klein kinderen. De vraag om hulp is groot. En daar mee bedoelen ze niet geeft mij geld. De vrouwen zouden graag de kans krijgen om minder afhankelijk te zijn van hulp. Zij hebben prachtige ideeën maar het ontbreekt vaak aan geld om naar school te gaan of een bedrijf op te starten. Nsette Foundation gelooft in de kracht van samen doen en verbinden. Vanuit deze visie willen we dan ook mooie projecten op zetten. Nsette Foundation Nederland wil graag klein beginnen en samen met de lokale mensen projecten op starten.  

En wat willen we dan precies gaan doen in Inganga? 

Hiernaast kunt u het verhaal lezen van Zifra. Een sterke jonge vrouw met een duidelijk doel: Haar broers helpen naar school te kunnen gaan. Zodat zij een beter vooruitzicht hebben op mooiere toekomst. 
Zifra en haar familie,
Zifra is een jonge moeder van 23 jaar.  Samen met haar broers woont zij in het ouderlijk huis. Haar ouders zijn tijdens de Covid pandemie overleden. De vader van de kinderen heeft Zifra verlaten om zijn geluk ergens anders te gaan zoeken. Nu staat zij er alleen voor. Haar broers willen graag in het leger. Het leger biedt een bestaanszekerheid die zij nu niet ervaren. Zifra zou graag naaister willen worden om zo geld te verdienen voor een beter bestaan. Om de lessen hiervoor te kunnen betalen zou Zifra graag een winkel willen beginnen in tweede handskleding.  

Met het weinige geld dat zij hebben moeten zij nu ver reizen om tweede handskleding te kunnen kopen. De reis zijn extra kosten. En dit geldt niet alleen voor Zifra en haar familie maar bij een groot deel van de lokale bevolking. 

Om de winkel op te zetten hebben we een begroting van €5000,=.  Dit is bedoeld om een ruimte te huren om de winkel te creëren, een naaimachine te kopen zodat Zifra kan beginnen met haar lessen. Maar ook zal de winkel ingericht moeten worden.

Om de winkel te vullen is het doel voor 2024 zoveel mogelijk tweede kans kleding in Nederland te verzamelen en deze te verschepen naar Oeanda. Hiervoor hebben we goede tweede handskleding nodig maar ook zal er een container gehuurd moeten worden om de spullen te verschepen. Het zou mooi zijn als we in de tweede helft van 2024 een container gevuld hebben met goede bruikbare kleding en schoenen.

 Helpt u mee dit te realiseren? Wilt u meer informatie over project "Zifra's shop of heeft u kleding die u wil doneren stuur dan een mail naar: info@nsettefoundationnederland.com ovv "Zifra shop"


 

"Adorable Lazia"

Lazia is een meisje van 11 jaar. Zij woont met vier broertjes bij Oma in Iganga. Lazia heeft een verstandelijk beperking. Haar moeder heeft haar en haar broertjes achter gelaten bij haar moeder. Oma weet niet of haar dochter nog leeft en als ze leeft waar zij is. De kinderen zijn volledig afhankelijk van Oma. Oma is een oudere vrouw die met veel liefde en toewijding voor haar klein kinderen zorgt. Maar deze zorg valt haar ook zwaar. Oma zou Lazia naar school laten gaan. Er is een speciaal onderwijs school. Deze is op twee uur rijden van Inganga en hoewel het voor oma moeilijk is om de zorg voor Lazia aan anderen over te laten ziet zij ook het belang van school. Maar Ellen hoe ga ik dat ooit kunnen betalen? "Tuje"

Als Lazia ouder wordt blijkt dat zij doof-stom is. Tenminste zo wordt het genoemd. Maar ze hoort ons prima en ook kan ze enkele woorden. Tuje! (We gaan!) is het woord dat ze het meest gebruikt. Lazia wil onderweg zijn. Zonder doel of bestemming, maar altijd met iemand. Ze vind het heerlijk samen met iemand te gaan. Een rondje om de kerk, een stukje langs de weg, als ze maar kan gaan. 


Wil je helpen Lazia naar school te laten gaan? Stuur dan een mail naar info@nsettefoundationnederland.com ovv "Lazia"

Project  "Langs de oevers"

 Aan de oevers van het meer Bunyonyi is het een drukte van belang. Dagelijks varen de boten uit om naar de overkant te gaan om goederen te brengen of te halen.  Ook door de komst van toeristen is er veel bedrijvigheid. Een boottocht op het meer om vogels te spotten, een eiland in het meer te bezoeken of naar de overkant te gaan om de lokale stam te bezoeken zijn een aantal van de uitstapjes die gemaakt kunnen worden. De toeristen zien meestal niet in welke omstandigheden de lokale bevolking leeft een eindje van de oever de van het meer.  Ook hier hebben we een project opgezet.  Zo helpen we bij het bouwen van buiten toiletten.  Maar ook ondersteunen we kinderen om naar school te kunnen gaan. 

Wil je dit project steunen stuur dan een mail naar:  info@nsettefoundation.com  ovv van": "Langs de oevers"